Μόνο τέσσερα ταμεία κατάφεραν να εξαιρεθούν από την ένταξή τους στο νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα και να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, αποκτώντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα επαγγελματικού ταμείου.
Οι ανεξάρτητοι φορείς ήδη αποφάσισαν τη μείωση των συντάξεων που καταβάλουν, βάσει των υποδείξεων των αναλογιστών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο εξής, χωρίς να αξιώνουν οποιαδήποτε επιχορήγηση από το δημόσιο, όπως ορίζει ο νόμος.
Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλογιστών με τους οποίους επικοινώνησε το newmoney.gr, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ) θα μειώσει τις συντάξεις κατά 35%, από 800 ευρώ σε 520 ευρώ.
Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ) αποφάσισε μειώσεις 27%, από 300 σε 220 ευρώ.
Το Ταμείο Επικουρικής Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ ) προσανατολίζεται σε μειώσεις 10%, από 420 σε 375 ευρώ, ενώ μειώσεις αποφάσισε και το ταμείο Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ).
Το νέο ταμείο γίγας που μπαίνει σε λειτουργία από την 1η Μαρτίου θα καλύπτει 2,5 εκατ. ασφαλισμένους και 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ενώ σ’ αυτό θα υπάγονται στο εξής και οι νεοπροσλαμβανόμενοι.
Έως τώρα στο ταμείο έχουν ενταχθεί
α) Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).
β) Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).
γ) Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ».
δ) Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
ε) Ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς του κατ’ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.
Οι φορείς που αιτήθηκαν εξαίρεση αλλά εξαιτίας της οικονομικής και δημογραφικής τους κατάστασης δεν δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) για τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης, είναι οι εξής:
1. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ).
2. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ).
3. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.
Όμως και οι συνταξιούχοι που καλύπτονται πλέον από την ομπρέλα του νέου ταμείου δεν θα αποφύγουν τις μειώσεις, καθώς όπως ορίζει ο νόμος, το ΕΤΕΑ θα πρέπει να φροντίζει να αναπροσαρμόζει κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του, ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του, ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά. Η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει των εισφορών, των ετών ασφάλισης και του αριθμού των συνταξιούχων. Δηλαδή όσο επιδεινώνεται η σχέση συνταξιούχων- ασφαλισμένων, τόσο θα μειώνεται η σύνταξη. Επίσης, θα είναι μεγαλύτερη αν ο δικαιούχος θέλει να καταβάλλεται η σύνταξη μόνο όσο ζει και θα μειώνεται αν επιθυμεί μετά θάνατον να μεταβιβαστεί μέρος της στους κληρονόμους του
Σύμφωνα με το νόμο, για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται «ατομική» μερίδα όπου συγκεντρώνονται οι εισφορές του. Αυτό θα ισχύσει για τις εισφορές που καταβλήθηκαν μετά το 2001, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται εκτενώς το σύστημα μηχανογράφησης. Η σύνταξη για τα χρόνια έως το 2014 θα υπολογίζεται με βάση το παλιό καθεστώς. Για τα χρόνια μετά το 2015 θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού που νομοθετήθηκε το 2010.
Πηγή: newmoney