Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.

Τα Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο 'Αγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες.

Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος.

Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο Όρος, το μεγαλύτερο μοναστικό σύνολο στην Ελλάδα. Η παρουσία τους είναι συνεχής από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με διάφορες ιστορικές μαρτυρίες, οι μονές των Μετεώρων αρχικά ήταν τριάντα. Από αυτές, οι έξι λειτουργούν σήμερα και δέχονται πλήθος πιστών. Στην περιοχή υπάρχουν, όμως, και πολλά μικρότερα εγκαταλελειμμένα μοναστήρια. Τα περισσότερα από αυτά ιδρύθηκαν τον 14ο αιώνα.

Τα 6 μοναστήρια που λειτουργούν έως σήμερα είναι:

  • Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά (1150)
  • Η μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη (1288)
  • Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, «Μεγάλο Μετέωρο» που είναι κτισμένη πάνω στον μεγαλύτερο βράχο που ονομάζεται «Πλατύς Λίθος». Στο Μεγάλο Μετέωρο βρίσκεται και το ασκηταριό του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου
  • Η μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ που είναι η δεύτερη σε μέγεθος μονή των Μετεώρων (1350)
  • Η μονή της Αγίας Τριάδος που ιδρύθηκε από το μοναχό Δομέτιο το 1438
  • Η γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου

Επισκέψιμα είναι επίσης τα μοναστήρια:

  • Μονή της Υπαπαντής
  • Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα στη θέση «Κοφίνια»
  • Η Δούπιανη, σήμερα ναός της Ζωοδόχου Πηγής που ίδρυσε ο μοναχός Νείλος
  • Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά
  • Μονή του Αγίου Πνεύματος ή μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, η οποία θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη μονή των Μετεώρων

Τα Μετέωρα εκτός από ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας αποτελούν και ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο. Τα ξεκομμένα μεταξύ τους βράχια φτάνουν σε ύψος έως τα 400 μέτρα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της ανθρωπότητας από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Πώς θα φτάσετε


Οδικώς τα Μετέωρα (Καλαμπάκα) απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα. Προτιμήστε ως πιο σύντομη τη διαδρομή Δομοκού – Καρδίτσα – Τρίκαλα. Στα Τρίκαλα θα δείτε κατατοπιστική σήμανση για Καλαμπάκα(Μετέωρα). Από Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να καλύψετε οδικά 230χλμ.

Καλαμπάκα


Η Καλαμπάκα είναι γνωστή παγκοσμίως από τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στα βράχια των Μετεώρων και προσελκύουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ντόπιων αλλά και ξένων τουριστών. Η Καλαμπάκα είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία. Πάνω από την Καλαμπάκα υψώνονται οι βράχοι των Μετεώρων, ίσως το πιο εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο της γης. Οι βράχοι μάλλον δημιουργήθηκαν από αποθέσεις ενός μεγάλου ποταμού, πιθανότατα του Αλιάκμονα, κατά τον Καινοζωικό αιώνα. Οι ιστορικοί και οι γεωλόγοι ασχολούνται με τη δημιουργία των βράχων εδώ και 1000 περίπου χρόνια. Στις απόκρημνες και γυμνές κορυφές των βράχων δημιουργήθηκε η πολιτεία του Ανατολικού Ορθόδοξου Ασκητισμού. Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί ως το δεύτερο Άγιο Όρος και συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες.

Διαμονή


Στην πόλη της Καλαμπάκας και στο γειτονικό χωρίο Καστράκι συγκεντρώνονται πάρα πολλές Ξενοδοχειακές μονάδες, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, παραδοσιακοί ξενώνες αλλά και camping τα οποία εξυπηρετούν ετησίως, εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ανέσεις για όλα τα γούστα υπόσχονται ένα απίστευτο ταξίδι κάτω από την επιβλητικότητα των βράχων των Μετεώρων.









 
Top