«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινά σήμερα στην Ηλεία. Για μειωμένες παραγγελίες που αγγίζουν το 60% σε αντιστοιχία με την περσινή σεζόν κάνουν λόγο οι πρατηριούχοι...

όταν την ίδια στιγμή οι παραγγελίες σε καυσόξυλα αυξάνονται κατά 50%.

Εκτελωνίστηκε χθες το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά τη λήξη της απεργίας των τελωνιακών και ήδη τα πρατήρια στην Ηλεία έχουν γεμίσει τις δεξαμενές τους καθώς από σήμερα τίθεται στη διάθεση του κοινού. Η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί από 0,92 λεπτά έως 0,95 ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 1 ευρώ το λίτρο καθώς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης διαμορφώνεται εφέτος στα 0,60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο έναντι 0,21 ευρώ πέρυσι.

Τι γίνεται όμως από παραγγελίες; Οι πρατηριούχοι μας λένε ότι ναι μεν έχουν ενδιαφερθεί αρκετοί όλο το προηγούμενο διάστημα με την πτώση της θερμοκρασίας, αλλά μέχρι στιγμής οι παραγγελίες είναι ελάχιστες συγκριτικά με την περσινή χρονιά όταν ξεκινούσε η διανομή.

«Έχουμε παραγγελίες αλλά είναι πολύ λίγες. Σε σχέση με τον περσινό Οκτώβρη βλέπουμε έως και 60% μείωση στη ζήτηση μέχρι στιγμής» δηλώνει στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Ηρακλής Διονυσόπουλος. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, αυτό είναι γνωστό πλέον. Η τιμή του πετρελαίου έχει ανοδική πορεία και δεν ξέρουμε που θα φτάσει στα μέσα του χειμώνα. Οπότε ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος. Ακόμη και αυτοί που έκαναν παραγγελίες δε νομίζουμε ότι θα καταφέρουν να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους. Σίγουρα θα βάλουν λιγότερη ποσότητα και θα καίνε τα καλοριφέρ τις πολύ κρύες μέρες» συμπληρώνει.

Ανοδική τροχιά για τα καυσόξυλα

Την ίδια στιγμή, όπως στις περισσότερες πλέον περιοχές της χώρας, έτσι και στην Ηλεία τα καυσόξυλα έχουν γίνει ανάρπαστα. Οι παραγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη και οι διανομές είναι τακτικότατες, όχι μόνο τώρα αλλά από πολύ νωρίτερα. Ο κ. Γιώργος Πισιμίσης, με 15ετή εμπειρία στο εμπόριο καυσόξυλων δηλώνει ότι ειδικά φέτος οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Υπάρχουν πάρα πολλές παραγγελίες και το ενδιαφέρον του κόσμου έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο. Από τότε έχουμε αρχίσει και εμείς τις παραδόσεις στους πελάτες μας» δηλώνει ο κ. Πισιμίσης. «Η ζήτηση ειδικά φέτος είναι τόσο μεγάλη που αγγίζει ίσως και να ξεπερνά το 50% από άλλες χρονιές» συμπληρώνει και επισημαίνει ότι ο ίδιος έχει αφήσει τις τιμές των ξύλων του στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι ο τόνος κυμαίνεται από 110 έως 130 ευρώ ανάλογα με το είδος του ξύλου. Για κάποιον που καίει καθημερινά το τζάκι του ένας τόνος είναι αρκετός να διαρκέσει για πάνω από ένα μήνα. Σε περίπτωση μάλιστα που έχει ενεργειακό τζάκι ή σόμπα, που είναι ακόμη πιο οικονομικά και προσφέρουν μεγαλύτερη θέρμανση, η ίδια ποσότητα διαρκεί ακόμη περισσότερο. Τα ξύλα που προτιμούνται είναι η ελιά το δρυς και το πουρνάρι.

«Αυτά προτείνουμε και εμείς στους καταναλωτές γιατί είναι τα καλύτερα. Υπάρχει βέβαια και το πεύκο που είναι μεν το πιο οικονομικό αλλά δεν έχει τη διάρκεια των άλλων. Ειδικά φέτος που η τιμή του πετρελαίου είναι αυξημένη ο κόσμος προτιμά τα ξύλα. Είναι ο πιο οικονομικός, αλλά και οικολογικός τρόπος θέρμανσης και συγχρόνως δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα στο χώρο» τονίζει ο κ. Πισιμίσης.

Τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος όταν αγοράζει ξύλα; Σαφώς την ποιότητα, να είναι ξερά, να μην είναι ούτε βρεγμένα ούτε σάπια και σίγουρα να προτιμούν τις παραγγελίες τους από φερέγγυους επαγγελματίες. Επίσης τα ξύλα θα πρέπει να φυλάσσονται σε στεγασμένο χώρο και να μην βρέχονται.

Τι να προσέξετε κατά την παραλαβή του πετρελαίου

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δίνει συμβουλές για να αποφευχθούν οι «παγίδες»: Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

Να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλ. να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5-6 λεπτά.

Πηγή: Βίκυ Γκουγκουστάμου-εφημερίδα «Πρώτη της Ηλείας»
 
Top