Με ένα ιδιαίτερο χρώμα θα γιορτάσει ο Δήμος Πατρέων τη φετινή Πρωτομαγιά δίνοντας μια ανάσα κεφιού, χαράς και ελπίδας στους συμπολίτες μας. Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς θα συνδυαστεί με...

τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, που έχει θεσμοθετηθεί στις 29 Απριλίου.

Μια μέρα αργότερα, το Σάββατο 30 Απριλίου, παραμονή της Πρωτομαγιάς χορός, μουσική, παράσταση καραγκιόζη, έκθεση φωτογραφίας και βέβαια το μεθυστικό άρωμα και τα χρώματα των λουλουδιών θα δώσουν τη δική τους δυναμική παρουσία στον κοινό εορτασμό.

Ο φετινός προγραμματισμός του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, προσαρμοσμένος στις δύσκολες συνθήκες των καιρών, επέλεξε να ξεφύγει από τις πολυδάπανες εκδηλώσεις και συνδυάζοντας τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, εμπλέκει τα ερασιτεχνικά χορευτικά σχήματα της πόλης.

Οι εκδηλώσεις θα ξετυλιχτούν σε 4 διαφορετικά σημεία του νέου Καλλικρατικού Δήμου(πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου, πλατεία Υψηλών Αλωνίων, πλατεία Ομονοίας, Άνω Οβρυά).

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 30 Απριλίου
Πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου
18.00 -20.00
Χοροί από χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Πατρέων
20.00 – 20.30
Μουσική και χορός στους δρόμους της πόλης με την Μπαντίνα και τα χορευτικά συγκροτήματα.
Πορεία: Ρήγα Φεραίου – Γούναρη - πλ. Υψηλών Αλωνίων
Πλατεία Υψηλών Αλωνίων
20.00 -20.30
Μουσικό Πρόγραμμα με την Μπάντα του Δήμου Πατρέων
20.30 – 22.30
Χοροί από χορευτικά σχήματα του Δήμου Πατρέων.
Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Ορεινή Φύση της Ελλάδος»
Συνδιοργάνωση: «Οικολογική κίνηση Πάτρας» και «ΚΟΙΝΟ-ΤΟΠΙΑ»
Το κάτω μέρος της πλατείας θα πλαισιώσουν οι πάγκοι των ανθοπωλών.
Πλατεία Ομονοίας
20.30 - 21.30
Παράσταση Καραγκιόζη με τον Γιάνναρο
«Ο Καραγκιόζης εναντίον του Μινώταυρου»
21.30 – 24.00
Συναυλία από την Κεφάτη Κομπανία
Πλατεία Ντεβέ - Άνω Οβρυά Πατρών
21.00-24.00
5η Γιορτή Των Λουλουδιών

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Με τα χορευτικά σχήματα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα ο πολυσύχναστος πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου θα συντονιστεί από τις 18.00 με τα χορευτικά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται στα όρια του διευρυμένου Δήμου Πατρέων, που θα παρουσιάσουν χορούς έως τις 20.00. Στη συνέχεια με τη συνοδεία της Μπαντίνας του Δήμου τα χορευτικά θα παρελάσουν σκορπίζοντας κέφι και ενθουσιασμό σε ένα πανόραμα μουσικής και χορού και ακολουθώντας τη Ρήγα Φεραίου και ανηφορίζοντας την οδό Γούναρη θα φτάσουν στα Υψηλά Αλώνια, όπου θα είναι το επίκεντρο του εορτασμού την παραμονή της Πρωτομαγιάς. Εκεί μετά το μουσικό πρόγραμμα της Μπάντας του Δήμου Πατρέων τα χορευτικά τμήματα θα παρουσιάσουν χορούς σε ένα δίωρο πρόγραμμα.

Συμμετέχουν: Χορευτικό Τμήμα του Π.Κ.Κ. του Δήμου Πατρέων, Χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πάτρας, Χορευτικό Συγκρότημα Συλλόγου Θέας, Χορευτική Ομάδα «Ακρίτες του Αιγαίου», Χορευτικό του Φάρου Ποντίων Πατρών, Χορευτικό του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων, Χορευτικό του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Πάτρας «Κοσμάς ο Αιτωλός», Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Οβρυιάς, Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου, Χορευτικό του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας, Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεάπολης, Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου «Πρόοδος», Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέρψης Πατρών, Χορευτικό του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας Αχαϊας, Χορευτικό του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πατρών και Περιχώρων, Σχολή Χορού του Παναγιώτη Κατσίκη, Χορευτικό του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σαμακιάς, Χορευτικό του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λεύκας και το Λύκειο Ελληνίδων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού και θεμελιωτή του σύγχρονου μπαλέτου(ballet d’action).

Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Φέτος το μήνυμα αυτό επιλέχτηκε να γράψει η Ann Teresa de Keersmaeker. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

Στην χώρα μας δεν υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, γάμοι, γιορτές, γλέντια και διασκεδάσεις χωρίς το τραγούδι και ο χορός να έχουν την πρώτη θέση. Με το τραγούδι εκφράζεται η καρδιά. Με το χορό μιλάει η ψυχή, μιλάει το ένστικτο. Επικοινωνεί ο άνθρωπος με τον άνθρωπο. Ο χορός ενώνει. Και η κίνηση είναι αυτή που καθιστά υπαρκτή αυτή την ενότητα. Περισσότερο κι από τους νόμους, τις συνήθειες, τα ρούχα ή τη γλώσσα. Τα χέρια συναντιούνται, ο ρυθμός ενώνει τις ανάσες. Ο χορός είναι η γλώσσα που μιλούμε όλοι οι άνθρωποι, του νότου ή του βορρά, της πόλης ή της υπαίθρου.

Έκθεση φωτογραφίας για την «Ορεινή Φύση της Ελλάδος»

Η Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Ορεινή Φύση της Ελλάδος» συνδιοργανώνεται από τις εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Οικολογική Κίνηση Πάτρας» και «ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και χορηγό το Studio Sinis στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Το Σάββατο 30 Απριλίου (παραμονή της πρωτομαγιάς) και από τις 4μμ μέχρι αργά το βράδυ στις 12 οι επισκέπτες των εκδηλώσεων για την πρωτομαγιά θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει 176 φωτογραφίες από την Ορεινή φύση της Ελλάδας που επελέγησαν ανάμεσα από 1.250 φωτογραφίες που κατετέθησαν από 59 συμμετέχοντες. Η επιλογή έγινε με σύνθετα κριτήρια όπως αισθητικής, ποικιλίας οικοσυστημάτων, αντιπροσωπευτικότητας κ.α. από επιτροπή που είχε συσταθεί από τους διοργανωτές αποτελούμενη από τον Ηλία Αηδονίδη εικαστικό, τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο πρώην Πρόεδρο της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδύφως», το Δημήτρη Παπανδρόπουλο περιβαλλοντολόγο, την Καρολίν Αρβανίτη εκπρόσωπο της ΟΙΚΙΠΑ και τη Βάσω Μαρτίνη εκπρόσωπο της Κοινο_Τοπίας.

Στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες: Αρβανίτη Καρολίν, Γεωργαντάς Τάσος, Γιαννακοπούλου Πέπη, Γκιζάνη Νεκταρία, Γκλαβάς Αλέξης, Γκοριτσοπούλου Αλεξάνδρα, Διακουμίδου Στάσια, Θανοπούλου Αθηνά, Καλλίνικος Γιώργος, Καλογερή Μαρία, Κανέλλης Γιώργος, Καραβούλια Νίκη, Καρώνης Παναγιώτης, Κατσαντώνης Γιώργος, Κοπανάς Τάσος, Κοτρώνης Νίκος, Κουνάβης Θάνος, Κουτρουμπάνος Στέλιος, Κουτρούμπας Θωμάς, Κωστή Αλεξία, Λαμπρόπουλος Γιώργος, Λεβιθόπουλος Παναγιώτης, Μαμάσης Διονύσης, Μαρτίνη Βάσω, Μούρτζης Παναγιώτης, Μουτσόπουλος Νίκος, Μπιλμπίλης Θανάσης, Μπούνια Γεωργία, Νταλούκας Βασίλης, Ξεριζωτής Οδυσσέας, Πανίτσα Εύα, Παπαδοπούλου Ελένη, Παπαδοπούλου Ελεονώρα, Παπαιωάννου Αντιγόνη, Παπανικολάου Όλγα, Παππά Σοφία, Παππάς Βασίλης, Πατρώνης Γιάννης, Ραυτογιάννης Ηλίας, Ρουσάκου Νικολέττα, Σιδηράς Γιώργος, Σουπιώνη Μάγδα, Σουπιώνης Μάκης, Σπηλιώτης Ανδρέας, Στανίδη Μένια, Σταυρουλόπουλος Χρήστος, Στεφανάκης Μανώλης, Στραβόλαιμος Γιώργος, Σωτηρόπουλος Κώστας, Ταβλά Αργυρώ, Τουλιάτος Παναγής, Τουλιάτος Παύλος, Τριανταφυλλοπούλου Ανέττα, Τσινιάς Βαγγέλης, Υφαντής Νίκος, Φυτάς Βασίλης, Χαλούλος Παναγιώτης, Χατζής Κωνσταντίνος, Χουσάκου Ευαγγελία.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η ομορφιά της Ελληνικής Ορεινής φύσης και να καταδειχθεί η ανάγκη προστασίας της.

Στην πλατεία Ομονοίας

Στην πλατεία Ομονοίας θα ξετυλιχτεί ο δεύτερος άξονας του εορτασμού. Μετά την παράσταση «Ο Καραγκιόζης εναντίον του Μινώταυρου» από το διακεκριμένο καραγκιοζοπαίκτη Γιάνναρο, η Κεφάτη Κομπανία θα παρουσιάσει ένα εκλεκτό πρόγραμμα με λαϊκά, ρεμπέτικα, νησιώτικα και δημοτικά τραγούδια. Η Κεφάτη Κομπανία αποτελείται από τους Θανάση Θεοδωρακόπουλο(κιθάρα,τραγούδι),ΧαράλαμποΑβραμόπουλο(μπουζούκι),Αντώνη Κουλούρη(αρμόνιο),Γιώργο Μπιρλή(ντραμς), Νίκο Γιουρτζόγλου(τουμπερλέκι,τραγούδι) και Αυγούστα Παρασκευοπούλου (τραγούδι).

Στην Άνω Οβρυά

Mε άνθινες κατασκευές, διαγωνισμό ζωγραφικής, διαγωνισμό στεφάνου, ανθοκομική έκθεση και παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματά του υποδέχεται την άνοιξη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οβρυάς «Ο Προφήτης Ηλίας» στην 5η Γιορτή των Λουλουδιών, που θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ντεβέ στην Άνω Οβρυά Πατρών.

Στην εκδήλωση ο Πολιτιστικός σύλλογος Οβρυάς με συνδιοργανωτή τον Δήμο Πατρέων θα κατασκευάσει τον μεγαλύτερο Άνθινο πίνακα με λουλούδια απεικονίζοντας το περιστέρι το σύμβολο της ειρήνης του Πικάσο.

Το περιστέρι το σύμβολο της ειρήνης από την Παλαιά Διαθήκη, το σύμβολο ύπαρξης στεριάς προς στον Νώε. Με αυτή την συμβολική κίνηση ο Σύλλογος στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας ότι δηλαδή σύντομα θα έρθει το περιστέρι της ειρήνης και της ελπίδας και στο τόπο μας για να ξεφύγουμε από το πέλαγος αμφιβολίας και ανασφάλειας στο οποίο έχουμε περιέλθει τα τελευταία χρόνια και ως χώρα αλλά και ως κοινωνία.

Ο πίνακας θα αποτελείται από χιλιάδες λουλούδια, θα έχει 4 μέτρα πλάτος και 2,5 μέτρα ύψος, (δηλαδή 10 τετραγωνικά), και θα στηθεί στην Πλατεία Ντεβέ Άνω Οβρυάς στις 30 Απριλίου το Σάββατο το βράδυ.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 21.30 με παραδοσιακούς χορούς από όλα τα τμήματα χορευτικού του Πολιτιστικού συλλόγου Οβρυάς (120 άτομα ) με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Κοτσόκολο, θα πραγματοποιηθεί Διαγωνισμός στεφάνου, Διαγωνισμός ζωγραφικής, θα υπάρχει μεγάλη Ανθοκομική έκθεση και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Ο Δήμος Πατρέων στηρίζει την προσπάθεια των ενεργών συλλόγων, Πολιτιστικών και μη, δείχνοντας ότι θέλουμε πραγματικά να φέρει την αποκέντρωση και στον Πολιτισμό.
Η εκδήλωση έχει γίνει θεσμός όχι μόνο στην πρώην Μεσσάτιδα αλλά σε όλη την Πάτρα.


 
Top